dokumentarni film

dokumentarni film, L. Riefenstahl Trijumf volje

dokumentarni film, J. Grierson Nošeni strujom

dokumentarni film, R. J. Flaherty Nanook

dokumentarni film, K. Papić Mala seoska priredba
dokumentarni film, filmski rod koji se odlikuje prikazivanjem stvarnih događaja i osoba. Obično se razlikuje dokumentarni film u užem smislu i razne vrste namjenskoga dokumentarnog filma, od kojih su najrašireniji znanstveno-popularni filmovi.
S dokumentarnim filmom (braća Lumière i dr.) i započinje filmska povijest, a prvi su njegovi značajni autori (1920-ih godina) → R. J. Flaherty u SAD-u i → D. Vertov u Rusiji (SSSR). S pojavom zvučnoga filma formira se prvi dokumentaristički pokret 1930-ih godina u Velikoj Britaniji pod vodstvom → J. Griersona (poslije → H. Jenningsa). Tada svoja glavna djela snima i klasik roda, Nizozemac → J. Ivens, a u Njemačkoj vrhunske propagandne dokumentarne filmove ostvaruje → L. Riefenstahl. Pedesetih i žezdesetih godina posljednji velik zamah dokumentarnom filmu daju pokreti
→ Free Cinema u Velikoj Britaniji, cinéma vérité (film istina) u Francuskoj i Direct Cinema (izravni film) u SAD-u. Danas je dokumentarni film gotovo isključivo sveden na medij televizije i stoga više nego ikad dominira namjenska dokumentaristička orijentacija.