sjenice

sjenica, velika sjenica, Parus maior
sjenice (Paridae), por. ptica pjevica iz reda vrapčarki (Passeriformes) s 50 vrsta. Malene, živahne, druželjubive vrste koje borave u šumama i voćnjacima. Nastanjuju Sjev. i Sr. Ameriku, Europu, Afriku i Aziju. Nisu selice. U jesen i zimi više vrsta formira miješana pretraživačka jata, koja se kreću duž živica tražeći kukce. Jedna od češćih vrsta u gradovima i naseljima jest velika sjenica ili ciciban (Parus maior). Na leđima je svijetlozelene, na trbuhu žućkaste, a na glavi i prsima crne boje. Zimi u jatima traži kukce, ali jede sjemenke i plodove. Raznoliko se glasa i njezina je pjesma cvrkutava kao “ci-ci-ban”, po čemu je i dobila ime. Ženka polaže 5–11 bijelih jaja s crvenkastim mrljama.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama:

KOMENTARI i PRIMJEDBE

Za povratne informacije uredništva molimo Vas da ispunite ove rubrike: