panda

panda, mali panda, Ailurus
fulgens
panda, veliki panda, Ailuropoda melanoleuca
panda, naziv dviju vrsta az. sisavaca: mali p. (Ailurus fulgens) iz por. rakuna, i veliki p. (Ailuropoda melanoleuca), iz por. medvjeda (prije su i njega svrstavali u por. rakuna). Mali p. je ugrožena vrsta rasprostranjena u gustim planinskim šumama umjerenog područja od juž. do jugoist. Azije. Osim bambusom, hrani se i sitnim životinjama. Dug do 50 cm. Veliki p. živi u planinama ist. Tibeta i u bambusovim šumama Yunnana. Hrani se bambusovim mladicama. Jako ugrožena vrsta, a prije uzgoja u zatočeništvu prijetilo mu je istrebljenje. Simbol mnogobrojnih društava za zaštitu prirode.

KOMENTARI i PRIMJEDBE

Za povratne informacije uredništva molimo Vas da ispunite ove rubrike: