O PROLEKSIS ENCIKLOPEDIJI

Online enciklopedije više nisu novost. I najpoznatije svjetske enciklopedije javljaju se u online izdanjima. Novost je da neke od njih čak i napuštaju knjižni, tiskovni medij. I Leksikografski zavod Miroslav Krleža na svojim internetskim stranicama već je otvorio pristup pojedinim svojim enciklopedijama i leksikonima. Također, u Hrvatskoj je objavljeno nekoliko manjih ili uže specijaliziranih enciklopedija ili sličnih djela drugih izdavača; prisutni su i prijevodi nekih stranih enciklopedije, kao i Wikipedia na hrvatskom jeziku. Proleksis enciklopedija se od tih enciklopedija razlikuje po tome što je to prva veća hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija koja izlazi na hrvatskom jeziku, koncipirana i uređivana na vlastitim leksikografskim i informatičkim znanjima, a svima je dostupna besplatno, kao enciklopedija slobodnog pristupa; ona se sada nalazi ne samo na web stranicama Zavoda, kao cjelina, nego i u otvorenom mrežnom prostoru, uz mogućnost pretraživanja i vidljivost enciklopedijskih članaka kao pojedinačnih jedinica univerzalne mrežne građe. Ta će vidljivost, kako se nadamo, rasti s interesom njenih budućih korisnika.

Proleksis enciklopedija je klasična, urednički nadzirana enciklopedija, ali po mogućnostima novih komunikacija, ona je i moderna elektronička enciklopedija, otvorena za vanjsku suradnju. Naša je želja da se Proleksis enciklopedija razvija ne samo zalaganjem urednika, nego i suradnjom njenih korisnika, te da postane jedan od prvih portala slobodnog pristupa na kojem će korisnici i uz vlastitu suradničku pomoć naći osnovne, a u perspektivi i sve razgranatije informacije o cjelini znanja i iskustva koje donose klasične i moderne enciklopedije. Ujedno, Proleksis enciklopedija je svojevrstan novi medijski uvod („proleksis“) za pristup u širu enciklopedijsku građu koja se nalazi na web-stranicama Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.

O nastanku online izdanja Proleksis enciklopedije
Proleksis enciklopedija zasniva se ponajprije na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga koju je, uz leksikografsku potporu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, izradila tvrtka PRO LEKSIS. Glavni urednik tog izdanja Antun Vujić i dio okupljenih suradnika, uz raniji leksikografski rad, imali su i značajno iskustvo izrade prvoga hrvatskog nacionalnog leksikona u samostalnoj Hrvatskoj, a koji je objavila Naklada Leksikon, također u suradnji sa Zavodom (Hrvatski leksikon, 1. sv. 1996; 2. sv. 1997). Knjige Opće i nacionalne enciklopedije izlazile su kontinuirano od 2005. do 2007. (s dopunskom 21. knjigom, 2009). Izlaskom svih tih enciklopedijskih knjiga ostvareni su enciklopedijsko-leksikografski resursi koji obuhvaćaju oko šezdesetak tisuća članaka, odrednica i natuknica.

Nakon objavljivanja Opće i nacionalne enciklopedije u tiskovnom obliku, mogućnost i potreba prelaska enciklopedije na elektronički medij značili su logičan nastavak početne ideje. Tako je izrađeno i DVD izdanje (2009), a zatim i eksperimentalno online izdanje Proleksis enciklopedije, u suradnji s CARNetom, a za korisnike te Hrvatske akademske i istraživačke mreže. Kroz godinu dana rada to se izdanje usavršavalo informatički i sadržajno. Dogovorom između tvrtke PRO LEKSIS i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža koncem 2010. godine odlučeno je da daljnju brigu o uređivanju i izdavanju Proleksis enciklopedije preuzme Zavod, te su Zavodu prenesena i sva izdavačka prava, bez naknade. Proleksis enciklopedija, koja je i nastala uz raniju leksikografsku potporu Zavoda, tako sada postaje jedno od njegovih online izdanja, svojevrstan uvod u leksikografsko-enciklopedičku mrežnu građu samog Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža kao središnje hrvatske leksikografske kuće.