O PROLEKSIS ENCIKLOPEDIJI

Mrežne (online) enciklopedije više nisu novost. I najpoznatije svjetske enciklopedije javljaju se u online izdanjima. Novost je da neke od njih čak i napuštaju knjižni, tiskovni medij. I Leksikografski zavod Miroslav Krleža na svojim internetskim stranicama već je otvorio pristup pojedinim svojim enciklopedijama i leksikonima. Također, u Hrvatskoj je objavljeno nekoliko manjih ili uže specijaliziranih enciklopedija ili sličnih djela drugih izdavača; prisutni su i prijevodi nekih stranih enciklopedija, kao i Wikipedija na hrvatskom jeziku.
Proleksis enciklopedija, kao opća i nacionalna enciklopedija na hrvatskom jeziku, svojevrstan je medijski uvod („proleksis“) za pristup u širu enciklopedijsku građu koja se nalazi na internetskim stranicama Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Koncipirana je i uređivana na vlastitim leksikografskim i informatičkim znanjima, a svima je dostupna besplatno, kao enciklopedija slobodnoga pristupa, na zavodskim internetskim stranicama, kao cjelina, uz mogućnost pretraživanja i vidljivost enciklopedijskih članaka kao pojedinačnih jedinica univerzalne mrežne građe.

O nastanku mrežnoga izdanja Proleksis enciklopedije

Proleksis enciklopedija zasniva se ponajprije na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga koje je, uz leksikografsku potporu Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, izradila tvrtka PRO LEKSIS. Glavni urednik toga izdanja Antun Vujić i dio okupljenih suradnika, uz raniji leksikografski rad, imali su i značajno iskustvo izrade prvoga hrvatskoga nacionalnoga leksikona u samostalnoj Hrvatskoj, a koji je objavila Naklada Leksikon, također u suradnji sa Zavodom (Hrvatski leksikon, 1. sv. 1996; 2. sv. 1997). Knjige Opće i nacionalne enciklopedije izlazile su kontinuirano od 2005. do 2007. (s dopunskom 21. knjigom, 2009). Izlaskom svih tih enciklopedijskih knjiga ostvareni su enciklopedijsko-leksikografski resursi koji obuhvaćaju šezdesetak tisuća članaka, odrednica i natuknica.

Nakon objavljivanja Opće i nacionalne enciklopedije u tiskovnom obliku, mogućnost i potreba prelaska enciklopedije na elektronički medij značili su logičan nastavak početne ideje. Tako je izrađeno i DVD izdanje (2009), a zatim i eksperimentalno mrežno izdanje Proleksis enciklopedije, u suradnji s CARNetom, za korisnike te Hrvatske akademske i istraživačke mreže. Kroz godinu dana rada to se izdanje usavršivalo informatički i sadržajno. Dogovorom između tvrtke PRO LEKSIS i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža koncem 2010. godine odlučeno je da daljnju brigu o uređivanju i izdavanju Proleksis enciklopedije preuzme Zavod, te su Zavodu prenesena i sva izdavačka prava, bez naknade. Proleksis enciklopedija postala je tako jedno od mrežnih izdanja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, središnje hrvatske leksikografske ustanove. Godine 2021., kad su zadnji put ažurirani stari i objavljeni novi članci, Proleksis enciklopedija postala je jednim od zavodskih arhivskih izdanja.