slonovi

slonovi, afrički s. (Loxodonta africana)
slonovi, indijski s. (Elephas maximus)
slonovi (Proboscidae), red sisavaca s trima vrstama, koje pripadaju u najveće kopnene životinje. Tijelo kratko, bočno stisnuto, glava okrugla, noge duge s prstima koji su zaštićeni manjim rožnatim kopitom. Debela koža gotovo bez dlaka. Uške su velike, oči malene. Nos i gornja usna spojeni i produljeni u dugu gipku surlu (rilo), s nosnim otvorom na vrhu. Na glavi se ističu kljove (preobraženi gornji sjekutići). Mozak slona ima najveću apsolutnu masu među svim kopnenim sisavcima. S. se hrane korom drveća, lišćem, granjem i travom. Pritom uništavaju vegetaciju, te su neka područja prešla iz šume u savanu ovisno o broju slonova koji su ondje obitavali. Lako se pripitome pa se koriste za nošenje tereta. Žive do 60 g., dulje od ikojeg sisavca, osim čovjeka. Današnji s. razvrstani su u dva roda: afrički s. (Loxodonta) s dvjema vrstama, afrički slon (L. africana) i afrički šumski slon (L. cyclotis), te azijski s. (Elephas) s vrstom indijski slon (Elephas maximus).
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama:

KOMENTARI i PRIMJEDBE

Za povratne informacije uredništva molimo Vas da ispunite ove rubrike: