Proleksis enciklopedija
online
  • O Proleksis enciklopediji
  • Suradnja i korištenje
  • Impresum
  • Države svijeta
  • Pomoć
Glavni izbornik
  • O Proleksis enciklopediji
  • Suradnja i korištenje
  • Impresum
  • Države svijeta
  • Pomoć
Traži
Poveznice
Abecedar
A
B
C
Č
Ć
D
DŽ
Đ
E
F
G
H
I
J
K
L
LJ
M
N
NJ
O
P
Q
R
S
Š
T
U
V
W
X
Y
Z
Ž
A-Ž
Struke
  • BIOLOŠKE I MEDICINSKE ZNANOSTI I PODRUČJA
  • DRUŠTVENE ZNANOSTI
  • DRŽAVE I NARODI
  • ETNOLOGIJA
  • FILM
  • FIZIKALNO-KEMIJSKE I MATEMATIČKE ZNANOSTI
  • GEOGRAFIJA I SRODNE ZNANOSTI I PODRUČJA
  • GEOLOGIJA
  • GLAZBENE UMJETNOSTI I BALET
  • GOSPODARSKE ZNANOSTI
  • HUMANISTIČKE ZNANOSTI I PODRUČJA
  • INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE ZNANOSTI I PODRUČJA
  • JEZIČNE ZNANOSTI I PODRUČJA
  • KNJIŽEVNOST I KAZALIŠTE
  • LIKOVNE UMJETNOSTI I ARHITEKTURA
  • LIČNOSTI
  • POVIJEST I POVIJESNE ZNANOSTI
  • PRAVO – PRAVNI SUSTAV I DRŽAVNO UREĐENJE
  • TEHNIKA I TEHNIČKE ZNANOSTI
  • VOJNIŠTVO
  • ŠPORT – IGRE I REKREACIJA

ceresin ili cerzin

Struka FIZIKALNO-KEMIJSKE I MATEMATIČKE ZNANOSTI
ceresin ili cerzin (latinski), bijela tvar bez mirisa, izgledom slična pčelinjem vosku. Topi se na 68–72 °C. Dobiva se pročišćavanjem zemnog voska (ozokerita) sulfatnom kiselinom. Naziva se i kruti parafin. Služi za izradu svijeća i raznih ljekovitih masti.
Ažurirano: 31. ožujka 2015.

Copyright © 2013. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Sva prava pridržana.