jaje, jajašce, jajna stanica (lat. ovum), ženska spolna stanica, iz koje se oplodnjom razvija istovrsna jedinka. Zbog toga j., kao i spermij, sadrži polovičan (haploidan) broj kromosoma (u čovjeka 23). J. je daleko veće od spermija zbog sadržaja pričuvnih tvari (žumance) kojima se zametak hrani u prvim fazama svojega razvoja. Ovojnicu j. čini bjelance, na koje se u gmazova i ptica taloži kožnata lupina, a na nju u ptica još i vapnena ljuska. U sisavaca j. se stvara i sazrijeva u jajniku u posebnim mjehurićima (Graafovi folikuli). Kada dozrije, mjehurić pukne i j. dospije u jajovod (ovulacija) gdje bude oplođeno. Veličina j. varira ovisno o količini pričuvnih tvari: 0,02 mm do 20 cm (u čovjeka 0,1 mm), najveća su u gmazova i ptica (nojevo jaje teži oko 1,5 kg). Broj varira od jednoga do nekoliko milijuna u jednom leglu. U ljudskoj se prehrani koriste ptičja j., napose j. peradi, riblja ikra (kavijar) jesetre i morune, u nekih naroda j. guštera i kornjača.