gastronomija (grč.), vještina priređivanja jela, poznavanje jela, načina pripremanja i posluživanja raznih vrsti jela; po nekima ne samo vještina, nego i prava umjetnost, ili znanost o prehrani. Već najstarije babilonske i kineske kuharice razlažu načine pripreme pojedinih jela koja su, uz varijacije, prisutna i u današnjim regionalnim, nac. i univerzalnim kuhinjama. Kultu jela posvećene su čitave biblioteke, počevši od glasovite Trimalhionove gozbe (iz Satirikona G. Petronija Arbitra). Mnogobrojne su i gastronomske digresije velikih pisaca od renesanse (Rablais, Marulić i dr.) do suvr. knjiž. i esejističkih pristupa, čak i Kanconijera (V. Barbieri). Profesionalno kuharstvo, kulinarstvo, razvija se uz dvorove velikaša te se postupno prenosi i na pučke kuhinje, koje razvojem postaju i prepoznatljive nac. kuhinje (npr. francuska, talijanska, kineska i dr.). Jednu od prvih Hrvatskih kuharica izdaje Gjuro Deželić (1868) te otada izlaze mnoge. Hrv. kuhinja nastaje spajanjem raznih gastronomskih tradicija, od mediteranske do kontinentalne i srednjoeuropske, unutar kojih se opet mogu naći i uže tradicije (npr. dalmatinske, izuzetno nutricionistički kvalitetne, slavonske sa specijalitetima tipa kulina, istarske s raznim maneštrama i dr.).