hortikultura (latinski: hortus vrt, cultura obrađivanje; uzgajanje), vrtlarstvo, grana agronomije i poljoprivredna djelatnost koja se bavi vrtnim kulturama, uzgojem voća, povrća, ukrasnoga bilja i vinove loze. S prosvjetiteljstvom razvijaju se razna društva za poticanje vrtlarstva. Kao znanstvenu disciplinu utemeljio ju je H. Molisch (Fiziologija bilja kao teorija vrtlarstva, 1916). Danas veoma propulzivna gospodarska grana koja znanstvenim metodama uzgoja postiže visoke rezultate na velikim plantažama. Uz razvitak transporta, gubi se i razlika između lokalne dostupnosti vrtnih proizvoda i onih s velikih uzgojnih površina, te se na tržištu širom svijeta javljaju različiti “domaći” proizvodi, kao i oni nastali oplemenjivanjem raznolikog sortimenta. Uzgoj se proširuje u moderno opremljenim zaštićenim prostorima (staklenici, plastenici), mehanizacijom procesa uzgoja, kao i novim hidroponskim tehnologijama koje omogućuju optimalnu zaštitu i prehranu bilja. U Hrvatskoj se hortikultura razvija osobito osnutkom Zavoda za vrtlarstvo (1938) u Zagrebu. Klimatski i pedološki uvjeti omogućavaju proizvodnju veoma raznovrsnih i kvalitetnih proizvoda, vinove loze i dr., ali proizvodnja još uvijek zadovoljava pretežno domaće potrebe.