mješinarke (Ascomycetes), odjeljak gljiva koje kao karakterističan rasplodni organ imaju posebne mješinice (askuse) u kojima nastaju spore. Neke gljive te skupine jesu jestive (smrčak, zdjeličarke, gomoljače), kvaščeve gljivice (kvasovci) uzročnici su alkoholnoga vrenja (vinski kvasac, pivski kvasac – rabi se u pekarstvu), od vrste Penicillium notatum dobiva se penicilin, dok se druge vrste roda Penicillium rabe u proizvodnji određenih vrsta sirova (na primjer rokfor, kamamber). Neke plijesni (Aspergillus flavus) proizvode otrovne spojeve, kao aflatoksin, koji oštećuje jetru, dok Histoplasma uzrokuje bolest pluća. Ražena glavica sadrži otrovne ergot-alkaloide koji uzrokuju → ergotizam, ali se rabe i u medicini kao lijekovi protiv migrene, za kontrakciju maternice, za liječenje povišenoga krvnog tlaka. Pepelnice napadaju listove i bobe vinove loze, dok neke druge mješinarke izazivaju bolesti voćaka.