papar ili biber

papar ili biber, Piper nigrum, nasad papra u Tajlandu; detalj grane i detalj ploda
papar ili biber (Piper nigrum), biljka iz por. Piperidae. Lišće ove povijuše je srcoliko, a jednostavni cvjetovi skupljeni su u klasove. Plodovi su bobice koje dozrijevanjem mijenjaju boju od zelene do crvene i žute. Uzgaja se na otocima Malajskog arhipelaga, Malajskom poluotoku, u Indiji, Indoneziji i Brazilu. Sadržava 1–3% eteričnog ulja koje mu daje aromu. Oštar okus potječe od alkaloida piperina, piperidina i piperetina. Na tržište dolazi suh, kao bijeli ili crni p., ili konzervirani kao zeleni p. Crni p. se dobiva sušenjem nezrelih bobica na vatri i suncu. Bijeli p. se dobiva od zrelih bobica. Najcjenjeniji p. je sumatranski, koji na tržište dolazi pod imenom lampong. I plodovi nekih drugih biljnih vrsta mogu se naći na tržištu pod istim imenom. U Europu su p. donijeli Grci nakon ratnih pohoda Aleksandra III. Velikog. Od njih su ga preuzeli Rimljani. Os. cijenjen u sr. vijeku. Trgovina paprom u XVII. i XVIII. st. uzrokovala je brojne pom. bitke za prevlast na tržištu, a trg. kompanijama Engleske i Nizozemske donosila je veliku dobit.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: