pivo, pjenasto alkoholno piće gorkasta okusa s aromom hmelja. Piće se dobiva alkoholnim vrenjem pivskoga slada i neslađenih sirovina (pivski ječam, hmelj, razne žitarice), s pivskim kvascima koji previru vodenu sladovinu. Ovisno o temperaturi vrenja (do 18 °C), dobivaju se piva donjeg vrenja, tzv. lager piva kao npr. plzenjsko, ili piva gornjeg vrenja (do 20 °C) kao što su engl. piva i pšenično pivo. U postupku dobivanja piva trajanje vrenja je od 3 do 8 dana kada se dobiva mlado pivo koje još treba odležati 2 do 4 tjedna da bi se otaložile neželjene čestice. U postupku dorade, pivo se filtrira, pasterizira te, uz zadržavanje ugljične kiseline koja mu daje svježinu, postaje spremno za upotrebu. Pivo je najstarije poznato alkoholno piće; organiziranom proizvodnjom bavili su se još stari Egipćani, a piće su poznavali i stari Slaveni i dr. eur. narodi. Ranije se dobivalo najviše od ječma, zobi, pšenice, a hmelj se rabi tek od VIII. st. Od XII. st. glasovita su bavarska i češka piva. I danas su Česi sa 138 L po stanovniku najveći potrošači piva; u Hrvatskoj se popije o. 80 L po stanovniku.