porculan (tal.), najfinija vrsta keramike dobivena pečenjem na visokoj temperaturi (od 1250 do 1350 °C) mješavine kaolina, kvarca i vapnenca. Prema temperaturi na kojoj se peče postoji meki (Meissen), tvrdi (iz ist. Azije) i koštani p. (s dodatkom koštanog pepela) koji se proizvodi pretežito u Engleskoj. Proizvodnja p. razvila se u Kini za dinastije Tang (618–906), u Europi poznat od XI. st. Prvi eur. pokušaji proizvodnje od XVI. st. (u Firenci, tzv. Medici p.). God. 1709. ljekarnik J. F. Böttger iz Dresdena usavršio je način proizvodnje porculana, a 1710. osnovana je prva manufaktura u Meissenu. Ukrasni predmeti, os. sitna plastika, u modi od rokokoa. Značajne manufakture p. bile su u Beču, Nymphenburgu (kraj Münchena), Sèvresu (kraj Pariza), Worcesteru, Firenci (Decia) i Napulju (Capodimonte). Na kvalitetniji se p. ispod cakline utiskuje ili ispisuje oznaka proizvođača (pečat, slovo i simbol), signatura umjetnika, katkada i god. izradbe, oznaka kalupa i sl. Od p. se izrađuju i predmeti za elektrotehniku i kem. laboratorije.