povrće

povrće, skupina kultiviranih biljaka koje se upotrebljavaju za ljudsku hranu. Nije točno određeno koje sve biljke pripadaju u p., a koje u voće ili žitarice, te se neke biljke – krumpir, lubenica, začinsko bilje – svrstavaju u p. iako to možda i nisu. P. je bogato vitaminima, bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima i drugim mikroelementima koji su potrebni u ljudskoj prehrani. Za jelo se upotrebljavaju različiti dijelovi biljaka: listovi (salata), cvjetovi (brokula), korijen (mrkva), plod (paprika), lukovica (češnjak), podanak (hren), gomolj (krumpir) i dr. P. se upotrebljava svježe, kuhano, pečeno, konzervirano, sušeno i sl. Divlje p., samonikle jestive biljke koje se u određeno doba sakupljaju za hranu. Poznate su divlje šparoge i tzv. mišancija – mješavina proljetnih biljaka koja se jede u Dalmaciji.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: