prepariranje

prepariranje (lat. preko njem.), niz postupaka kojima se tijela životinja ili njihovi dijelovi zaštićuju od raspadanja i čuvaju u svojem više-manje izvornom obliku. Tako sačuvani organizmi ili njihovi dijelovi zovu se preparati. Razlikuje se mokro i suho p. Pri mokrom p. tijelo životinje stavlja se u tekućinu, konzervans (alkohol ili formalin), u koji se mogu dodati razna sredstva za očuvanje boje. Preparati se mogu obojiti, nakon čega se preko njih prevlači tekuća želatina, te se potapaju u 4%-tni formol. Na taj se način rade preparati in situ unutar. građe životinja koji prikazuju položaj pojedinih organa u organizmu. Suho p. razlikuje se kod beskralježnjaka i kralježnjaka. Kod beskralježnjaka (ugl. kukaca) tijelo se posebnim metodama rastezanja i učvršćivanja dovodi u neki standardni položaj, nakon čega se suši. Većim beskralježnjacima treba prije izvaditi utrobu. Kralježnjaci se prepariraju tako što se iz njih odstrani sve meko tkivo. Tijelo se iznutra premazuje otopinom arsena. Nakon toga se izrađuje oblik životinje od žica i slame ili se radi oblik od posebne smjese. Na takav model navlači se koža. Kosti se prepariraju posebnom metodom skeletiranja koja obuhvaća četiri faze: maceriranje (uklanjanje mekanih dijelova s kosti), odmašćivanje (vađenje masnoće iz kostiju), bijeljenje (ispiranje superoksidom) i montiranje.