propolis

propolis (grč.), tvar koju proizvode pčele. Materijal za p. pčele skupljaju na granama i pupovima drveća i drugog bilja. Sastoji se od smjese biljnih smola (50–55%), peluda, čađe i drugih materijala koje pčele nađu u svojoj okolini, te o. 30% voska. Topi se na temperaturi od 80–104 °C. Otapa se u toplom alkoholu, ali ne i u vodi. Ugodna je mirisa, gorka okusa, smeđe boje i zelenkastog odsjaja. Pčele njime začepljuju šupljine u košnici, premazuju unutar. stijenke, obavljaju razne popravke te premazuju tijela životinja koje su prethodno ubile u košnici. Odavno je poznato baktericidno i bakteriostatsko djelovanje p. na hemolitičke streptokoke, stafilokoke te uzročnike paratifusa, antraksa, plućne i kožne tuberkuloze, difterije i dr. Liječi kronične egzeme, paradentozu i neurodermatitise.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: