silaža

silaža, hranjenje goveda siliranom hranom
silaža (španj.; franc.), krmivo, stočna hrana, dobiva se konzerviranjem (s pomoću mliječne kiseline) različitoga zelenog i sočnog bilja. Konzervira se u → silosima fermentacijom svježe zelene mase bez prisutnosti kisika. Tijekom tog procesa, radom mikroorganizama, razvija se mliječna kiselina koja sprječava kvarenje. Postupak kiseljenja krme u silosima poznat je još od davnina (ostaci silosa u Kartagi, crtež silosa iz starog Egipta i Rima, opis siliranja u Aziji). Suvremeni način siliranja počeo se primjenjivati u Njemačkoj o. 1862. Za siliranje se upotrebljava zeleni kukuruz, sirak, zeleni suncokret, leptirnjače, trave, krumpir, te manje vrijedni dijelovi različitog bilja (glave i lišće šećerne repe, kukuruzovina, stabljike suncokreta, cime i sl.). Siliranjem se krma može spremati po svakom vremenu, bez sušenja na suncu, a može se spremiti i za duže razdoblje. Siliranjem se smanjuju gubici hranjivih tvari i poboljšava hranjiva vrijednost biljne mase.