viskoznost

viskoznost ili viskozitet (lat.), otpornost tekućina, ali i drugih materijala (zrak, glina, staklo) prema tečenju. Označava se s η. Unutar. trenje, odn. otpor tekućine promjeni međusobnog položaja svojih dijelova, uvjetovano je kohezijskim i adhezijskim silama. V. glicerina iznosi 14 poaza, a vode 0,01 poaza. Koeficijent viskoznosti ovisi o temperaturi. Zagrijavanjem se v. smanjuje, jer termalno gibanje smanjuje privlačne međumolekularne sile. Na makroskopskoj razini posljedica je prijenosa količine gibanja među slojevima koji se gibaju različitim brzinama. V. u tekućini izaziva izjednačivanje gibanja svih dijelova tekućine ako na nju ne djeluju vanj. sile. Stoga će sile trenja dovesti tekućinu do mirovanja. U definiranju unutar. trenja tekućina ili plinova u upotrebi je nekoliko vrsta viskoznosti – dinamička ili apsolutna, kinematska i relativna viskoznost.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: