voda

voda, H2O, vodikov oksid, pri sobnoj temperaturi bezbojna tekućina bez mirisa i okusa. Najčešće i najvažnije otapalo. Celzijusova temperaturna skala uzima čistu vodu za standard, tako da je trojna točka vode (led, voda i para u ravnoteži) uzeta za ishodište, a vrelište je vode 100 °C. Najveću gustoću ima pri temperaturi od 3,98 °C. Masa jednoga kubičnog decimetra vode pri toj temperaturi iznosi jedan kilogram. Molekula je izrazito dipolnoga karaktera, pa je v. efikasno otapalo za ionske spojeve. Iz istog razloga v. je razmjerno reaktivan spoj i stvara hidrate s velikim brojem spojeva, a hidrolizira i neke kovalentne spojeve, ponajprije halogenide. Može se rastaviti na vodik i kisik elektrolizom ili termičkom disocijacijom. V. je gl. sastojina Zemljine površine (obuhvaća gotovo 3/4). Prir. vode dijele se na atmosferske (oborinske), površinske (riječne, jezerske i morske) i podzemne (mineralne, slane itd., koje se pojavljuju kao razni izvori). Najčišće su atmosferske v., dok ostale vode sadrže veće ili manje količine otopljenih soli. Prema vrsti i količini otopljenih soli, dijele se na tvrde i meke vode. V. je prijeko potrebna za život svih organizama, a tvori više od 2/3 ljudskog tijela.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: