mikrobni procesi

mikrobni procesi, procesi koje uzrokuje djelovanje mikroorganizama i mikrobnih stanica u nekom biokemijskom reakcijskom sustavu (ljudskom, životinjskom i biljnom organizmu, prir. okolišu, ili umjetnim bioreaktorima). Razlikuju se procesi u kojima je za rast mikroorganizama potreban kisik (aerobni m. p.), ili kojima kisik nije potreban (anaerobni m. p.), te fakultativni m. p. kada mikroorganizmi djeluju u prilagodljivom metabolizmu. Mikrobnim procesima održava se životna sposobnost organizma (domaćina), a mogu se i mijenjati njegova svojstva, liječiti razne bolesti, ili proizvoditi željene promjene (mikrobna patogenost). U primjeni na okoliš, mikrobnim procesima mogu se mijenjati i veći reakcijski sustavi (npr. pročišćavanje otpadnih voda, razgradnja štetnih tvari i dr.). Mikrobni procesi koriste se i za proizvodnju različitih kem. i biokem. proizvoda. Primijenjena ili industrijska mikrobiologija bavi se proizvodnjom biomase (npr. pekarski kvasac, cjepiva i dr.). Najvažniji proizvodi koji se dobivaju primjenom m. p. su proizvodnja etanola, acetona, butanola, org. kiselina, aminokiselina, antibiotika, provitamina, pesticida i dr.; sastavni su dio proizvodnje prehrambenih proizvoda, krmiva, gnojiva i dr. te se koriste i za proizvodnju bioplina (metan), prilagodbu naftnih ležišta i dr. Razvitkom genetičkog inženjerstva uspjelo se sintetizirati tvari koje se javljaju i u ljudskim i životinjskim, te biljnim organizmima (inzulin, interferon i dr.).