alkohol (arapski: al-kuhl), naziv za etilni alkohol, etanol, obični alkohol, špirit, kemijski spoj iz skupine alkohola C2H5OH. Tekućina ugodna mirisa i okusa koji pali, relativne gustoće 0,806 i vrelišta 78,3 °C. Miješa se s vodom u svakom omjeru. Sastavni dio alkoholnih pića. Dobiva se od škroba ili šećera vrenjem s pomoću kvasca (→ alkoholno vrenje). Kao sirovine služe voće, šećerna repa, riža, ječam, zob, kukuruz, krumpir, melasa i dr. Industrijski alkohol (etilni alkohol) ne upotrebljava se za piće. Proizvodi se sintetskom hidratacijom etilena pri visokom tlaku i temperaturi. Upotrebljava se kao otapalo za organske spojeve, za dezinfekciju, priređivanje farmaceutskih preparata, proizvodnju umjetnih alkoholnih pića i drugih kemijskih spojeva (octene kiseline, etera, etilena, kloroforma, umjetnih kaučuka i dr.).