cognac

cognac, vinski destilat što ga se proizvodi u departmanima Charente i Charente-Maritime u zapadnoj Francuskoj, a ime nosi po tamošnjem gradu Cognacu. Proizvodnja potječe iz XVII. stoljeća kad su charentska vina (slaboalkoholna i kiselkasta, sklona kvarenju) destilirana i ostavljana da odleže u hrastovim bačvama. S vremenom se uvidjelo da je takav destilat iz okoline Cognaca u središtu Charentea bolji od ostalih, te je njegova proizvodnja strogo regulirana. Zakon ograničuje uporabu imena cognac na destilat vina proizvedenog iz propisane vrste grožđa (ranije folle blanche a sada ugni blanche); to se vino dvaput destilira u posebno građenim bakrenim alambicima (zvanim charantaise) i ostavlja da odleži propisano vrijeme (od jedne do pet godina, iznimno i više) u bačvama od hrastovine iz Limousina. Svaki se korak u procesu proizvodnje, od uzgoja grožđa do destiliranja i odležavanja, mora po zakonu odvijati na posve određenim područjima departmanâ Charente i Charente-Maritime.