mesne prerađevine, proizvodi koji nastaju preradom mesa za prehranu. Od davnina postoje razni postupci za očuvanje mesa kao životne namirnice. Koriste se mnoge vrste mesa (goveđe, svinjsko, ovčje, kozje, konjsko, magareće, meso peradi, divljači i dr.) i masti, kao i razni dijelovi mesa, mišićja i iznutrica (but, vratina, jezik, jetra i dr.). U pravilu, dijele se na trajne i polutrajne proizvode. Najpoznatiji su suhomesnati proizvodi, koji se dobivaju usoljavanjem, sušenjem ili dimljenjem u crijevu, mrežici ili bez njih (pršut, šunka, panceta, suha rebra, buđola i dr.) i kobasičarski proizvodi, koji se nadijevaju raznim usitnjenim, najčešće miješanim, vrstama mesa, iznutrica i drugih sastojaka (krv, masno tkivo, začini i dr.) u ovitke za koje se obično koriste crijeva, te se suše ili kuhaju (salame, kulin, hrenovke, safalade, krvavice, pečenice, češnjovke i dr.). Mast se dobiva topljenjem sala i masnog tkiva, a uz očuvanje nemasnih dijelova dobivaju se i čvarci. Uz te ugl. tradic. postupke, mesna industrija nudi i druge vrste mesnih prerađevina: mljeveno meso (odresci, ćevapčići, pljeskavice i dr.), mesne konzerve, smrznuta gotova ili polugotova jela i dr.