maslinarstvo

maslinarstvo, proizvodnja i prerada maslina; jedna od najstarijih poljoprivr. aktivnosti čovjeka. Prerada maslina u ulje na području Bliskog istoka i Male Azije javlja se još prije 8000 god. Prenesena u Grčku, širi se cijelim Sredozemljem. Od XVI. st. uzgaja se i u pogodnim područjima amer. zemalja. U Hrvatskoj, u jadranskom pojasu, m. se razvija od ant. vremena. Kao najznačajnija voćarska kultura, od najveće važnosti za prehranu, do konca XVIII. st. broj stabala maslina raste na oko 30 mil., ali se u XX. st. toliko smanjuje, da i uz obnovu sadnje u posljednjem desetljeću, danas broj stabala jedva doseže 3,5 mil. Porast potražnje za kvalitetnim, posebno “djevičanskim” (hladna preša) maslinovim uljem, koju prate i male uljare duž jadranske obale i otoka, uz izvorne domaće sorte maslina (buža, dužica, bjelica, oblica i dr.), otvara dobru perspektivu obnove i daljnjeg razvoja m.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: