med

med, gust, ljepljiv, sladak sok, svijetložute do tamnosmeđe boje, što ga pčele proizvode od cvjetnog nektara i tzv. medne rose, medljike (izlučevine lisnih i štitastih uši, koje sišu biljni sok). Pri preradi koju obavljaju pčele, saharoza djelovanjem enzima prelazi u smjesu glukoze i fruktoze (invertni šećer). Karakterističan miris i okus potječu od različitih aromatskih tvari sadržanih u nektaru (lipov, bagremov, kestenov, kaduljin m.) odn. mednoj rosi (od jele, smreke, hrasta i dr.). Pčele spremaju m. u saće, gdje on djelovanjem enzima dozrijeva i služi kao pričuvna hrana, a iz saća se dobiva vrcanjem (centrifugiranjem). Stajanjem m. kristalizira. M. je ukusna, lako probavljiva i visokokalorična hrana, a rabi se u dijetetici te kao lijek kod mnogih bolesti (napose dišnih putova, gastritisa i želučanog vrijeda, rana i kožnih bolesti) te u kozmetičke svrhe. Koristi se i za proizvodnju bezalkoholnih i alkoholnih pića (medovina, medica).