ratarstvo

ratarstvo, djelatnost i grana proizvodnje koja se bavi uzgojem bilja; također, znanstv. disciplina koja proučava i unapređuje uzgoj kult. biljaka. R. je jedna od najstarijih i najvažnijih proizvodnih djelatnosti, a sami ratarski proizvodi od najveće su važnosti za prehranu ljudi i stoke te su gl. sirovina za prehr. ind. Kult. biljke uzgajaju se u vrtovima i voćnjacima, na oranicama, livadama i pašnjacima, vezano uz klimatske, pedološke i druge uvjete, upotrebom gnojiva, pesticida i ostalih sredstava te agrotehn. mjera za postizanje visokog i kvalitetnog priroda. Od ukupne površine pod ratarskim kulturama u svijetu najviše je livada i pašnjaka; na oranicama su najzastupljenije žitarice (najviše pšenica), zatim legumiloze (najviše soja), uljarice (najviše suncokret), korjenjače, gomoljače (najviše krumpir), šećerna trska, šećerna repa i dr. Posebno područje ratarstva je sjemenarstvo u kojem se znanstv. istraživanjima unapređuje odabir i kvaliteta sjemena radi povećanja priroda.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: