vinogradarstvo i vinarstvo

vinogradarstvo i vinarstvo, suvremena vinarija

vinogradarstvo i vinarstvo, vinograd kraj Brtonigle, Istra

vinogradarstvo i vinarstvo, vinske bačve, Chianti, Italija

vinogradarstvo i vinarstvo, vinova loza, Pelješac
vinogradarstvo i vinarstvo, grana poljoprivrede koja se bavi uzgajanjem vinove loze radi proizvodnje grožđa (vinogradarstvo) i vina (vinarstvo ili enologija). Obje su djelatnosti usko povezane te se često zajedno i navode; tako se o. 80% proizvodnje grožđa namjenjuje proizvodnji vina, o. 16% prodaji stolnoga grožđa, a o. 4% proizvodnji sokova, džemova, grožđica i dr. Vinova loza (Vitis vinifera) je višegodišnja biljka penjačica koja se dijeli na 10 rodova s više od 600 vrsta. Uspijeva na području umjerene klime, a zbog duboka korijena uspijeva i na kamenitim terenima, pjeskovitu tlu, dobro podnosi sušu, ali traži dosta sunca te se tradic. i sadi najviše na brdovitim terenima i obroncima izloženima suncu. Stare eur. loze mahom su uništene pojavom filoksere (trsov ušenac) koja je u drugoj pol. XIX. st. prenesena iz Amerike i poharala eur. vinograde. Otada (1864) loza se počinje cijepiti, a osnovne podloge u vinogradarstvu daju amer. vrste, te mnogobrojni hibridi. Hrvatska je po svojem smještaju veoma pogodna za proizvodnju raznovrsnih sorata vinove loze i vina jer obuhvaća svih 5 tradic. utvrđenih vinogradarskih zona, od sjev. kontinentalne (Ilok, Kutjevo i dr.), preko unutrašnjosti (Moslavina i dr.) do juž. (Pelješac, otoci i dr.). Najpopularnije sorte u sjev. dijelu i u unutrašnjosti su graševina, moslavac, pinot i chardonnay, u Istri malvazija, teran i merlot, u Dalmaciji plavac, dingač, babić, debit, pošip i postup. Takva podjela nije stroga, te se pojedine sorte križaju na više mjesta dajući i osobite vrste vina. Od slatkih vina najpoznatiji je prošek.
Pogledaj natuknicu u drugim edicijama: