antibiotici (grčki: anti protiv, bios život), organski spojevi koji sprječavaju razvoj i razmnažanje ili uništavaju mikroorganizme, kočeći njihov metabolizam. Prirodnog podrijetla (produkti su tvarne mijene bakterija, gljivica ili plijesni) ili su polusintetski odn. sintetski. Upotrebljavaju se u liječenju zaraznih bolesti ljudi, životinja i biljaka koje uzrokuju bakterije; na viruse ne djeluju. Daju se peroralno, putem injekcija ili infuzija, te lokalno (kapljice, masti, posip). Specifično utječu na veću ili manju skupinu mikroorganizama pa se razlikuju antibiotici širokog i uskog spektra. Moguće nuspojave primjene antibiotika su alergijske reakcije, toksično djelovanje, biološke promjene (remete crijevnu floru), a tijekom vremena mikrobi mogu postati otporni (rezistentni) na djelovanje antibiotika. Različiti antibiotici među sobom mogu djelovati sinergistički ili antagonistički. Neki se antibiotici rabe kao dodatak prehrani domaćih životinja te kao konzervansi u mesnoj i ribljoj industriji.